Jouwe 485

Jouwe

Pier x Folkert

Stokmaat: 1.71 m.

Rapport Centraal Onderzoek:

Rastype: Jouwe is een voldoende rastypische hengst. Het hoofd heeft ruim voldoende uitdrukking. De hals heeft voldoende lengte en zou iets meer verticaal geplaatst mogen zijn en is iets zwaar in de aansluiting met het hoofd. De hengst heeft ruim voldoende behang en is zwart van kleur.

Bouw: Jester is een rijzige hengst die desondanks goed in verhouding is gebouwd. Hij beschikt over een correcte bovenlijn. Het kruis is lang en heeft een gewenste ligging (iets hellend). De hengst heeft ruim voldoende voorbeenlengte, maar zou iets meer opwaarts gebouwd mogen zijn.

Beenwerk: Het achterbeen is een fractie sabelbenig. Het beenwerk heeft ruim voldoende kwaliteit. De stand van het voorbeen is iets Frans. De hengst beschikt over royaal gevormde hoeven.

Trainingsrapport:

Jouwe is via een uitgestelde aanlevering op 30 september 2014 ingestroomd. Hij was goed gereden en goed aangespannen. Jouwe vertoont veel activiteit maar had met name in het begin van het onderzoek wat moeite met de souplesse hierdoor werd hij wat onrustig in de aanleuning en de bewegingsafloop. Gedurende het onderzoek verbeterde dit en vooral in de aangespannen disciplines viel de hengst positief op ten aanzien van activiteit en impuls.
Hij geeft veel reactie op de hulpen en geeft zijn trainers een goed tot zeer goed gevoel.

Stap: De stap is ruim voldoende ruim, actief en tactzuiver.

Draf: In draf valt het goede achterbeengebruik op. Het achterbeen is krachtig en wordt goed onder massa geplaatst. Hij heeft veel vermogen tot verruimen, maar zou nog iets meer opwaarts mogen lopen.

Galop: De galop heeft ruim voldoende sprong. De hengst zou nog iets meer opwaarts mogen galopperen.

Geschiktheid als rijpaard:
Jouwe heeft drie ruim voldoende basisgangen, waarbij het krachtige achterbeen positief opvalt. Hij toont ruim voldoende souplesse en balans, maar zou nog iets meer opwaarts mogen lopen. Hij heeft veel vermogen tot verruimen.

Geschiktheid als aangespannen paard:
Jouwe valt in het tuig op, met name door z’n uitstekende gebruik van zowel voor-als achterbeen. Het achterbeen is krachtig, wordt goed onder de massa geplaatst en heeft een goed zweefmoment. Het voorbeen wordt met een mooie bewegingsvorm, ruim naar voren weggezet . De hengst zou nu nog iets meer houding mogen tonen, maar de hengst heeft zich hierin, gedurende het onderzoek, in positieve zin ontwikkeld.

Behaalde punten rijproef:
Stap, Draf, Galop, Balans/houding, Souplesse, Schakelen, Impuls,Totaal
7.5 7.5 7.0 7.0 6.5 7.0 7.5 79.0

Behaalde punten menproef:
Stap, Draf, Balans/houding, Souplesse, Schakelen, Impuls,Totaalscore
7.5 8.0 7.0 7.5 7.5 8.5 84.5

Behaalde punten tuigproef:
Gebruik voorbeen, Gebruik achterbeen, Zweefmoment, Houding/Front, Souplesse, Impuls, Totaal
8.5 9.0 8.0 7.0 7.0 7.5 8.0 87.5

Fokker: R.H. Veenstra, Surhuizum