Gerben 479

Gerben

Doaitsen x Sape

Stokmaat: 1.68 m.

Rastype:
Gerben is een rastypische hengst met een sprekend hoofd. De hengst heeft een goed geplaatste en goede gevormde hals, die mogelijk iets meer lengte zou mogen hebben. De hengst heeft ruim voldoende behang.

Bouw:
Gerben is een correcte, goed in verhouding gebouwde hengst. Hij beschikt over een lang voorbeen. De belijning is correct. Het kruis heeft een correcte ligging en heeft een goede lengte.

Beenwerk:
Het achterbeen is iets steil qua stand en zou iets meer kwaliteit mogen hebben. De hoeven zijn mooi gevormd. Het voorbeen heeft een iets maaiende afloop van het voorbeen (met name rechtsvoor).

Karakter:
Gerben is opstal een iets drukke hengst, die soms iets snel gespannen is. In het gebruik is het een betrouwbare, maar vrij sensibele hengst. Hij laat zich goed bewerken, geeft een goede reactie op de hulpen en een heeft een goed lerend vermogen. Hij toont een goede inzet en heeft een goede uithoudings- en doorzettingsvermogen.

Trainingsrapport:
Gerben van de Olde Mette Moate was bij aanlevering goed gereden en aangespannen. Gerben ervaart de arbeid als licht, hij valt op door zijn activiteit / looplust en ruim voldoende basisgangen. Zowel onder het zadel als aangespannen geeft hij zijn trainers een goed gevoel.

Stap: De stap is ruim voldoende ruim en vlijtig.

Draf: De draf is ruim voldoende ruim. Het achterbeen zou iets resoluter onder de massa geplaatst mogen worden. Het voorbeen mag, onder het zadel, ruimer naar voren worden weggezet.

Galop: De Galop wordt goed vanuit het achterbeen aangesprongen. Het voorbeen zou wat meer uitgelegd mogen worden.

Geschiktheid als rijpaard: Gerben beschikt over drie ruim voldoende basisgangen. Hij geeft door z’n zelf houding een mooi beeld. Gerben heeft ruim voldoende aanleg als rijpaard.

Geschiktheid als aangespannen paard: Aangespannen valt Gerben op door z’n mooie front en ruim voldoende houding. Het achterbeen komt ruim voldoende tot dragen. In arbeidsdraf mist hij ruimte in het voorbeen. In de tuigproef wordt het voorbeen echter ruim naar voren weggezet. Als aangespannen paard heeft Gerben een goede aanleg.

Behaalde punten rijproef:
Stap Draf Galop Balans/houding Souplesse Schakelen Impuls Totaal
7.5 7.0 7.0 7.0 7.0 7.0 7.0 78.0

Behaalde punten menproef:
Stap Draf Balans/houding Souplesse Schakelen Impuls Totaalscore
7.0 7.5 7.0 7.0 7.5 8.0 80.5

Behaalde punten tuigproef:
Gebruik voorbeen/Gebruik achterbeen/Zweefmoment/Houding Front/Souplesse/Impuls/Totaal
7.5 7.5 7.0 7.5 8.0 7.5 8.0 83.5

Conclusie verrichtingsonderzoek:
Gerben heeft gedurende het onderzoek ruim voldoende progressie getoond en in alle drie de disciplines een ruim voldoende tot goed verrichtingsresultaat laten zien.

Fokker: A.A.M. Schut. Gestationeerd bij de Nieuwe Heuvel in Lunteren.